Historie

Det 11 århundrede:  De første beviser på produktion af vin dukker op her. Især mener man at kunne se beviser på vinproduktion i Gallicien, Baskerlandet og Cantabria. I 1002 ser man for første gang på skrift vin forbundet med området Rioixia (datidens navn for Rioja).
Det 12 århundrede:
De første monarker planter og dyrker nu vin og især San Benito ordenen dyrker og høster druer langs pilgrimsvejen til Santiago. I 1158 flytter den franske munk Raymond de Citeaux fra Bourgogne til Spanien og medbringer druer som senere bliver til nationaldruen Temprenillo.
Det 13 århundrede: Vinproduktion bliver mere og mere formaliseret og vine især fra Rioja dukker op flere steder i Spanien. I 1264 deler ridderne området omkring Jerez mellem sig som ellers havde været under arabisk herredømme længe. Hver ridder som har kæmpet mod araberne får 2 ha jord omkring sherry byen Jerez de la Frontera.
Det 14 århundrede: Vinproduktion sker nu i flere distrikter og man ser en tendens til at hvert distrikt laver love der forbyder vine som ikke kommer fra distriktet. Især de romerske vine forbydes flere steder. Salget af de sherry lignende vine mellem Jerez og England starter og især den fransiskanske munk Eiximenis bog hvor han foreslår man drikker tre eller fire glas vin til maden vækker opsigt.
Det 15 århundrede: Vinene fra Navarra området især omkring byen Olite bliver hurtigt blandt de bedste og mest kendte i Spanien. Især Prinsen af Viena har stor betydning for dette. I Jerez er eksporten for alvor startet og man forsøger for første gang at lagre vine i længere tid. Det var især de hvide vine Verjus og Malvasia som dominerede.
Det 16 århundrede: De første spanske røde vin exporteres. Det er vine fra især Alicante samt fra Jerez, Malaga og de Kanariske øer som nydes langs middelhavs landene.Især de søde vine på Moscatel druen blev noget man snakkede om. I 1502 kom den første mere kendte vin fra Castillo, nærmere betegnet fra Toro.
Det 17 århundrede: Den canariske sach vin bliver meget dominerende og sidder på stort set det meste export. I Jerez dukker de første vinkøbmænd op især fra holland. De første Bodegaer dukker op i Jerez omkring 1653 hvoraf flere stadig eksisterer idag. Cadiz bliver en vigtig havn i forhold til at få vinen til England og nordeuropa.

 

Historie

Det 18 århundrede: De første engelske købmænd kommer til Jerez, det er navne som Osborne, Domencq, Gordon, Terry og de sætter system i vinproduktionen og lagringen. Den første udkast til regler for produktionen i Jerez kommer i 1733. Udover i jerez er der en spirende udvikling i Malaga hvor især de søde vine produkceres. I Rioja gøres der forsøg med Bordeaux agtige blandingerog de første vine fra netop Rioja exporteres til USA.

Det 18 århundrede:

Det 19 århundrede: En række større kriser ramte Spanien i dette århundrede. Især krigene med Napoleon og vinpesten ramte hårdt. De kanariske øer blev stort set sat tilbage til ingenting grundet vinpesten i 1852 og er siden ikke kommet tilbage til fordums storhed. Rioja slap fri og var sammen med Bordeaux en af de førende områder i Europa. I 1860 bygges Marques de Riscal, den første moderne bodega bygget på samme facon som de førende slotte i Bordeaux. I slutnigen af dette århundrede startede en delstørre industrielle vingårde som Faustino, Marques de Murrieta, CVNE – alle vingårde som stadig producerer vine. 11 mio Hectoliterblev exporteret især til Frankrig som var hårdt ramt af pesten. I 1872 blev den første Cava produceret.

Det 19 århundrede:

Det 20 århundrede: I 1915 blev Vega Sicilia grundlagt,i dag måske den mest kendte spanske vin. Starten på århundrede blev brugt på at plante en del nye stokke grundet vinpesten som var hård ved Spanien i slutningen af forrige århundrede. De første vinlove blev oprettet i 1932 og organisatoner som skulle sikre lovene blev overholdt blev oprettet (Regulatory Council for the Designation of Origin). Mange nye producdenter dukkede op, de fleste som leverandører af druer til Cooperativr eller til større vingårde.
Krigen satte en hård stopper for produktionen og det varførst omkring 1950 der kom gang i produktionen for alvor igen. Det var dog især bulk vin på især Garnacha, Tintoera og Bobal der dominerede. En stor del blev exporteret til Sovjetunionen og Afrika især med støtte fra Franco. I de danske hjem var det især vinen med Tyren som blev solgt i Irma der blev et symbol på spansk vin. Flere distrikter fik i denne periode deres egne vinlove.
I 1980 skete der dog et skift imod mere kvalitetsbevidste producenter og nye områder som f.eks. La Mancha dukkede op. Konsekvensen var at vinproduktionen faldt med næsten 40% og kvaliteten steg eksplosivt.

Det 20 århundrede:

Det 21 århundrede: Det nye århunderede startede med oprettelsen af den nye vinlov for Spanien. En vinlov der især sikrer kvalitet frem for kvantitet. Den vigtigste del var de nye retningslinier for hvem der erklærer årgangene for hver DO. Før i tiden var det bonden eller den lokale DO som bestemte om en årgnag var god eller dårlig. Dette er nu sat under administration og bestemmes nu af et nationalt organ. Endvidere blev det forbudt at blande most fra forskellige områder samt bodegaer. Skal der blandes skal det udelukkende være druer.
Vino de la Tierra de Espana var endvidere en nyskabbelse og repræsenterer vine som ikke produceres efter de give DO regler typisk fordi de ligger uden for zonen eller fordi der bruges alternative druer.