Mauro

Bodegas Mauro blev skabt i 1980 af Mariano Garcia.
Mariano Garcia anerkendes i dag som en af den internationale vinverdens førende producenter og han er samtidig Spaniens formentlig mest kompetente og veluddannede vinproducent.
Det er Mariano Garcia som skabte alt det som Vega Sicilia er i dag rent kvalitetsmæssigt. Den direkte årsag til at Mariano Garcia forlod Vega Sicilia er formentlig den, at kvaliteten på vinene fra Bodegas Mauro, ganske enkelt blev for god i forhold til vinene fra Vega Secilia.
Vi er i nærheden af byen Valladolid – ca. 150 km nord for Madrid. Området kaldes Ribera del Duero og er måske det område hvor Spaniens allerstørste vine skabes.
Den østlige grænse for Ribera går ved byen Quintanilla de Onésimo, hjemby for Pingus i øvrigt. Netop ved denne by ligger en stor del af Mauro’s vinmarker. Der er også en del af markerne som ligger ved byen Tudela de Duero, som er hjemby for Bodega Mauro’s enestående faciliteter.
Selve bodegaen ligger i byen Tudela de Duero. Byen ligger umiddelbart øst for Ribera del Duero’s grænser. Området som sådan ligger ca. 150 km nord for Madrid.
Tudela de Duero er en gammel kongelig by og en historisk by i provinsen Valladolid. Byen har en lang tradition for vinproduktion. Så langt tilbage som i 1562 fritager Kong Felipe d. II byen for skattebetaling. Årsagen var byens høje kvalitet! En anden konge – Felipe d. VI, garanterede byen Tudela det previlegium at den måtte tilbyde sine vine i byen Valladolid på grund vinens høje kvalitet!
Siden starten som en lille bodega i 1980, har Bodegas Mauro stille og roligt opnået en position som en af Spaniens ledende kvalitetsproducenter. Dette er sket ved at man fra starten har valgt at fokusere på højkvalitetsvine. Respekt for terroir og sit området, langsom men sikker åbning af dørerne til de internationale eksportmarkeder har naturligvis generet en vis indtjening årene i gennem.
Man har ganske klogt sørget for at reinvestere bodegaens indtjening i en konstant videreudvikling af vineriet.
Det har haft den konsekvens at man i dag står med et af Spaniens mest moderne vinerier. Dette medvirker til at sikre Mauros ekstremt høje kvalitet.
Bodegas Mauro dyrker ca. 45 ha. og laver ca. 120.000 flasker vin pr. år. Der anvendes 3 druetyper til produktionen. Det er Tempranillo, Syrah og Garnacha i et beplantningsforhold som hedder 85% Tempranillo – 10% Syrah og 5% Garnacha.
Beplantningstætheden er 2300 – 2500 vinstokke pr. hektar. Ved nytilplantninger er den 3500 vinstokke pr. hektar.
Den gennemsnitlige alder på bodegaens vinstokke er egentlig ikke ret høj, idet de fleste vinmarker er blevet plantet af Garcia-familien.
Høstudbyttet er yderst beskedent. Det bliver til 3000-5000 kg pr. hektar
I kældererne under Bodegas Mauro’s smukt restaurerede 1700-tals Castillanske bygninger, ligger et af Spaniens mest moderne og avancerede vinerier.
Dejligt befriende vedkender Garcia-familien sig at den nye teknologi og de gamle traditioner går fint hånd i hånd. Vineriet har 215.000 liters kapacitet. Man råder over lidt mere end 1.000 egefade af hvilke 75% er franske og 25% amerikanske. Politiken omkring fadene er at 20% udskiftes hvert år. Det franske eg kommer fra Nevers og Allier.
Alt høstes pr. hånd og der foregår allerede i vinmarken en streng selektering af de enkelte drueklaser. Klaserne anbringes i 20 kg bokse og transporteres hjem.
Der gennemgår de igen en selekteringsproces på et avanceret sorteringsbord. Den efterfølgende proces er egentlig meget enkelt. Man laver en udblødning, sørger for konstant at pumpe mosten rundt således at der opnåes et korrekt tanninekstrakt.
Den egentlige gæring sker senere på større 10.000 liters tanke. Den færdiggærede vin hældes derefter på egefade i en given periode.
Vinifiseringen og lagring sker druesort for druesort og først når vinen skal flaskes, bestemmes den endelige “assemblage”.
Vinene flaskes uden filtrering, men med let klaring.
Der produceres omkring 180.000 flasker vin pr. år.
Ca. 15% af den samlede høst bliver til den berømte vin “Vendimia Seleccionada”. Den består af de druer som man anser som de bedste på bodegaen. Den resterende del bliver til internationalt anerkendte Mauro.
Siden 1996 har man lavet en enkeltmarksvin som hedder Terreus – det betyder “lavet af jorden”. Den laves på en 3 ha stor vinmark som hedder “Cuevabaja”, som ligger ved Tudela. Vinstokkene på denne mark er mere end 100 år gamle og udbyttet yderst ringe. Ca. 1,5 kilo pr. vinstok. Den anerkendes af flere af Spaniens førende kritikerer og sommeliers som den måske største vin som der laves i Spanien. Den laves kun i ganske exceptionelle årgang. Seneste årgang var 1998, som forlængst er udsolgt. 60% af produktionen er forbeholdt hjemmemarkedet og resten eksporteres til Europa, USA og Asien.
Hos Bodegas Mauro arbejder man med meget strenge tildelinger pr. importør. Da eftersprøgslen altid overstiger produktionen med flere fold, er det altid en kompliceret proces at få den mængde vin man som importør ønsker sig.

Mauro