Marques de Riscal

Marques de Riscal ligger i hjertet af Rioja i den charmerende vinby Elciego. Huset blev grundlagt i 1858 og er dermed det ældste vinhus i Rioja og en af de ældste i Spanien. I 2005 åbnede den fantastiske nye hovedbygning med hotel, bibliotek og ny vinproduktion. Et fantastisk byggeri designet af amerikanske Frank O. Gehry som også står bag Guggenheimer museet i Bilbao. Gehry ønskede med huset at fange farverne og guldtråden om vinen samt at skabe et mønster som vinstokkene og druerne på stilkene. Et absolut fantastisk syn.

Marques de Riscal

Huset producerer 4.5 milioner flasker årligt dels fra Rioja men også en væsentlig del i Rueda hvor der laves både hvide vine på Verdejo og Sauvignon Blanc samt røde med druer fra Toro, om end vinen ikke er klassificeret Toro da det kræver vinen også produceres der. Huset har en fantastisk kælder og skattekammer (kaldet Katedralen) med vine helt tilbage fra 1862. Enestående syn at se mere end 150 årgange ligge side om side og i rigelige mængder. Hvem ville ikke gerne have nøgle til den kælder.

Vinene med smagkommentarer:
Ruedo Verdejo 2007 – 85% Verdejo, 15% Macabeo Grønne anelser i farven, en fantastisk duft af ananas, mango. En let frugtug smag. En rigtig behagelig og skøn vin. 88p.
Riscal 1860 – 85% Tinta de Toro, 15/ Syrah og Merlot, 6 mdr. på fadKlar ung vin med masser af frugt. Måske en anelse meget træ hvilket gør vinen en anelse tør. Savner en smule koncentration. Typisk joven stilen.  86p
Reserva 2004 – 26 mdr. på fad, 1 år på flaskeLige frigivet så en anelse lukket. Men masser af kraft og en god frugt. Ingen tvivl om den vil udvikle sig flot og være drikkeklar i 2009/10. 91p.
Gran Reserva 2001 24 mdr på fad, 4 år på flaskeMørk, dyb, masser af krydderier og stadig en od frugt. Rigtig god balance og meget klar nu. 93p.