Terroir

Dette begreb er nerven i vinproduktion og derfor en vigtig kilde til forståelsen af hvorfor vine selv med forskellige drue og et ensartet klima kan blive så forskellige. Terroir er fransk og beskriver forholdet mellem jordbunden og mikroklimaet. Den samme drue kan derfor i kombinationen med forskellige terroir udvikle sig anderledes hvilket skaber de forskellige vine.
De forskellige terroir former i Spanien:

Flinte stens terroir
Et terroir bestående af lag af flade sten især flintesten agtige stentyper. Fordelen er at stenene holder på fugten i jorden samt holder på varmen i de kølige nætter. Vinene får en lettere mineralsk med lettere toastet aroma.

Områder: Priorat, Arribes de Duero, Calatayud og Ribera Sacra. Endelig på nogle af de mindre ferieøer.
Terroir

 

Runde stens terroir Et terroir bestående af lag af især runde sten. Fordelen er at stenene holder på fugten i jorden samt holder på varmen i de kølige nætter.
Områder: Tarragona, Toro, delområder i Navarra og Rioja.

Leret, stenet terroir Et terroir bestående af mindre sten, især limsten samt lettere mudret jord. Det mest almindelige terroir i Spanien.
Områder: Rioja, Ribera del Duero, Calatayud, Jumilla, Yecla, Jerez, Montilla, Terra Alta, Cigales, Costers del Segres og Somontano.

Sandet terroir Et terroir bestående af sandet jord . Giver vinene en ligefrem vin med en klar aroma.
Områder: Rias baixas, Valdeorres, Ribeiro, Ribeira Sacra, Mentrida og dele af Madrid.

Vulkan terroir Et terroir bestående af lavasten samt jord lettere sandet. Giver vinene en lettere brændt aroma.
Områder: Ses især på de canariske øer.