DO (Denominación de origen) og vintyper

Spanien har, ligesom Frankrig og Italien en vinlov som klassificerer vinene. Seneste er trådt i kraft i august 2003.


Vino de Mesa Vino de Mesa er ordinær bordvin fra Spanien, uden nogen anden oprindelsesgaranti. Normalt vil der heller ikke stå årgang på og derfor sammenlignes Vino de Mesa ofte med den franske Vin de Table.


Vino Comarcal Dette er spaniernes modstykke til den franske Vin de Pays og er altså landvin fra et bestemt område. Spaniernes Vino Comarcal er dog slet ikke udviklet som franskmændenes og i bedste fald er det vin på det jævne.


Vino de la Tierra Vino de la Tierra er vine fra områder, der venter på at blive hævet op i den prestigefyldte DO kategori. Umiddelbart henleder dette tankerne på den franske VDQS kategori, men kvalitetsmæssig minder vinene mere om Vin de Pays. Vi er begyndt at se de første vine i Danmark, bl.a. er Peter Sissecks nye vin Quinta Sardonia en Vino de la Tierra.


Denominacion de Origen (DO) Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at reglerne overholdes.


Denominacion de Origen Classificada (DOCa) Denne klassifikation blev introduceret i 1991 og den kan sammenlignes med den italienske DOCG. Der er dog kun to områder der er blevet opløftet til denne kategori og det er Rioja og Priorat. Det virker ret mærkeligt at man har lavet en klassifikation kun til Rioja og Priorat, for hvad med Spaniens andre store områder som f.eks. Peñedes, Ribeiro del Duero og Rias Baixas? Politik kan være noget mærkeligt noget, men officielt er forklaringen at DOCa status er reserveret distrikter, der kan vise en lang og udbrudt tradition for højeste kvalitet.


Vinos de Pago og Vinos de Pago calificada Er nye klassifikationer som bliver brugt for enkeltmarker med et mikroklima og terroir som skaber ekstraordinært gode vine. Calificada refererer til marker inden for en DOCa.

DO (Denominación de origen) og vintyper

Vintyper Vino Joven Vino Joven betyder “ung vin”, og det er da også hvad det er. Det er vine der ikke lagres, men fremstilles for at blive drukket her og nu. De tappes umiddelbart efter gæring og filtrering, og det er altid friske vine.


Vino de Crianza Dette er vin der er lagret på egetræsfade og den må ifølge loven først aftappes efter to hele kalenderår. Mindst seks måneder skal den være på små egetræsfade, men mange regioner har frivilligt sat minimum til tolv måneder på fad og de frigiver derfor først vinen i dens tredje år. Hvid og rosévin skal være i bodegaen i et kalenderår, hvoraf minimum seks måneder skal være på små egetræsfade.


Reserva Den røde Reserva skal tilbringe tre kalenderår i bodegaen, hvoraf mindst et år skal være på egetræ. Disse vine må sælges i deres fjerde år. Den hvide og rosévinen skal ifølge loven tilbringe to kalenderår i bodegaen og heraf mindst seks måneder skal være på små egetræsfade.


Gran Reserva Ifølge den spanske vin lov må disse vine kun fremstilles i særligt gode år. Den skal kunne ligge to kalenderår på små egetræsfade og derefter skal den ligge tre år på flaske, hvorefter den må sælges i sit sjette år. Hvidvin og rosévin kan også være Gran Reserva og skal være i bodegaen i fire kalenderår, hvoraf mindst seks måneder skal være på små egetræsfade

Vintyper